Allereerst wens ik iedereen een onwijs mooi en sportief 2019. Dat we maar genoeg kilometers mogen maken op het circuit. Voor de jaarwisseling werden we dan ook weer overdondert met de vele hits in verschillende uitvoeringen die we op de diverse stations te horen hebben gekregen. Om er dol van te worden! Ik ben op een klein onderzoek gestuit met de vraag hoe dit allemaal begonnen is.

Het was in 1968 dat Radio Veronica DJ Lex Harding op het idee komt om de luisteraars van het beroemde zendschip te vragen naar hun allerbeste single. Iedereen mocht zo zijn eigen top-10 insturen. Er waren wel een aantal regels aan verbonden. Want de single moest minimaal één jaar oud zijn en de artiest mocht maar één keer genoemd worden in het lijstje. Al die inzendingen werden geteld en vormden de top 100. Een indrukwekkende lijst die goedkeuring nodig had van de grote baas van Veronica, Willem van Kooten. Die ook zeker onder de indruk was; Dit is echt een top-100 aller tijden.

En Harding kreeg goedkeuring om te zenden op een speciale dag. Het werd Goede Vrijdag op 3 april 1968 dat de eerste en veel belovende lijst op de radio te horen was: De top-100 aller tijden! De top-100 aller tijden leefde bij Veronica vanaf 1968 tot 2000. Na het zendschip deed de zender het via Radio 2. Doordat Radio 2 de rechten had overgenomen van Veronica was er lange tijd niets meer te horen. Radio Veronica zond daarom vanaf 2003 de top-1000 aller tijden. En begon deze zoals vanouds op haar eigen manier.

Vanaf 2015 heeft Veronica wel weer de oude traditie van de top-100 aller tijden nieuw leven in geblazen. Door de top-100 op de dag na de top-1000 uit te zenden zodat de oude traditie toch in leven blijft zoals we het herinneren. Jaren later volgen andere zenders het idee door het te kopiëren en er een eigen draai aan te geven. Zoals Radio 2 met de top-2000 en Radio 10 met de top-4000. En dat allemaal naar het idee van die ene legendarische DJ, Lex Harding!

Als men aan mij vraagt wat mijn favoriete muziek is dan hoef ik ook niet lang na te denken. Ik houd het bij het originele vinger- en voetenwerk. Gitaren, drums, violen, piano en trompet. Als ik op het podium kijk bij de prijsuitreiking van de Formule 1 en er op het podium een druk ‘ventje’ achter een draaitafel tevoorschijn komt met een computer, dan vind ik dat zo jammer! Nee, deze jongen maakt géén muziek. Die plakt een paar bandjes van echte muziekkanten aan elkaar. En zoals de ouderen dan zeggen “verkr*cht de hele zooi en krijgt er nog ruim geld voor ook”. Jammer! Ik luister dan toch met liefde naar Bon Jovi, Bryan Adams, Guns N' Roses, Metallica, The Boss Bruce en zo kan ik nog wel even doorgaan. Eigenlijk is dit ook wel een beetje het verhaal van de trouwe BMW E30.

We hebben een mooie en goede auto gevonden en we hebben er veel plezier mee op en rond het circuit. Andere merken dachten dat ze ook mooi hun auto weg konden zetten maar niet alles pakt op dezelfde manier uit. BMW probeert het zelfs met nieuwe types, maar mensen blijven toch aan de trouwe auto kleven. De grote jongens uit de autorensport beginnen elkaars verhaal ook wel duidelijk met de woorden:

"Als je met een BMW E30 kan racen, dan kan je het met iedere auto"

De top van de BMW E30 Cup gaat ook serieus hard. Dat wordt ook vanuit elke hoek beaamt. Rijden met een BMW E30 is ook net slof je de leider van een orkest bent. Met je voet geef je het ritme aan en het volume gaat geleidelijk omhoog en door de onderbreking van de andere voet en een andere overbrenging met de rechter hand krijg je een hele andere toon. Een brommend geluid met rake klappen dimt het hele orkest naar een lager volume en de toon begint weer van voor af aan. En alles onder begeleiding van een goede coureur breng dat team naar het hoogste niveau. Kortom, mijn favoriete muziek is toch wel de 6 cilinder 2500cc lijn motor van een BMW E30.