Begin augustus was het weer zover. Het super raceweekend van de DNRT waarin drie dagen lang een grote hoeveelheid raceklassen op amateurniveau bewonderd konden worden op Circuit Zandvoort. Met op zaterdag 4 augustus de BMW E30 Cup die haar opwachting maakte voor racedag vijf van het seizoen.

Voor de BMW E30 Cup altijd een bijzondere racedag, omdat het raceprogramma er anders uitziet dan we normaal gewend zijn. Met deze keer een lange kwalificatie van zo’n 30 minuten, een 10 ronden race en een afsluitende 50 minuten race met één verplichte pitstop. Een pitstop die de spanning terug wist te brengen in de wedstrijd maar niet door de coureurs tot een absoluut hoogtepunt werd gebracht voor het behouden en behalen van de overwinning.

De kwalificatie

26 rijders begonnen er ondanks de vakantieperiode aan de kwalificatie die net voor de klok van negen uur van start ging. Op een circuit dat oogde alsof deze in de Sahara lag door de aanhoudende warmte was het de wind die zorgde voor een frisse omgeving waarin prima te racen viel. De eerste ronden van de kwalificatie was het voor vrijwel het hele deelnemersveld even zoeken naar het juiste gevoel en waren de rondetijden nog in de opbouwende fase. Tobias Kreuger was de eerste die in zijn 3e ronde een rondetijd van 2:04.986 kon rijden en daarmee de nummer één positie overnam van zijn broer Joshua. En bewees Thijs, zoon van Jan de Jong, dat een avontuur in de toerklasse een mooie opstap richting de BMW E30 Cup is door het behalen van een 10e positie waarmee hij direct competitief mee kon rijden.

Ditzelfde was ook van toepassing op Jaques en Rob Leijssenaar. De twee broers die dit seizoen ‘debuteren’ in de BMW E30 Cup en stukje bij beetje de weg naar voren weten te vinden met een 17e en 18e positie. Waardoor ze tijdens de race op Zandvoort halverwege het veld van start mochten gaan. De top vijf bestond uiteindelijk uit rijders van CC-Racing en Robert Westerman die met een rondetijd van 2:05.837 de 4e positie met 1.145 seconde verschil op de man op pole-position Tobias Kreuger wist te behalen.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 2:04.692
383 Joshua Kreuger +0.464
381 Jonathan Kreuger +0.838
353 Robert Westerman +1.145
318 Nico Vertelman +2.099

10 ronden race

Kort na de kwalificatie begonnen de coureurs aan de eerste race van de dag. Een race die bestond uit 10 ronden en diende als semi-kwalificatie voor de later te rijden 50 minuten race.

De eerste bochten van Circuit Zandvoort kwamen de coureurs goed door. En zagen we direct een verschuiving in het veld waarin groepjes ontstonden en de eerste vier coureurs al snel een gat konden slaan op de achtervolgende groep rijders. Een groot deel van de deelnemers wist de positie die in de kwalificatie werd behaald te behouden, maar waren er toch een aantal rijders die wat spanning wisten te brengen in de race met onderlinge gevechten die soms ronden lang duurde.

Foto door Thomas Bakker ©

Zo wisten Frank van Gasteren en Raimond Brakenhoff het beste in elkaar naar boven te halen waarin hun gevecht vrijwel de gehele race duurde. Met hier een daar een inhaalpoging die onschadelijk gemaakt moest worden was het uiteindelijk Frank van Gasteren die het sterkst bleek te zijn. En hierdoor de 6e positie kon bemachtigen met een verschil van 0.259 van een seconde op Raimond Brakenhoff.

Ondertussen waren Tobias en Joshua Kreuger al een klein stuk van de achtervolgende twee coureurs Jonathan Kreuger en Robert Westerman gereden die in het begin van de race met elkaar het gevecht aan gingen. Robert Westerman probeerde meerdere keren een inhaalactie te plaatsen, maar lukte dit helaas niet door goed verdedigend werk van Jonathan Kreuger die zodoende zijn 3e positie kon vasthouden. Naarmate de race vorderde leek het erop alsof Robert Westerman steeds meer grip verloor en daarmee de aansluiting op Jonathan Kreuger. Hierdoor was de top vier nog wel bij elkaar in de buurt maar niet meer in staat om echt te kunnen racen met elkaar waardoor de focus even lag op Koenraad Schulten. Die de gehele racedag aan het strijden was met zijn eigen materiaal; de uitlaat. En zijn race hierdoor al na 5 ronden moest beëindigen door een loshangende uitlaat.

Na alle ronden aan de leiding te hebben gereden wist Tobias Kreuger de eerste race van de dag op zijn naam te schrijven. Met 2.475 seconden verschil op zijn broers Joshua en 4.853 seconden op Jonathan die na afloop van de race een 10 seconden tijdstraf kreeg door het overschrijden van de track limits. De top vijf bestond hierdoor uit:

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 10 laps
383 Joshua Kreuger +2.475
353 Robert Westerman +7.459
381 Jonathan Kreuger +14.853
318 Nico Vertelman +24.594

50 minuten race

Het slotstuk van de dag was de 50 minuten race. Ook nu kwamen de rijders goed de eerste bochten door en ontstonden er al snel koppels in het veld.

De race bestond dan ook uit twee delen. Één deel voor en één deel na de pitstop waarin tactiek een belangrijke rol zou kunnen gaan spelen. En de coureurs de tactiek een beetje konden helpen door weg te rijden van directe concurrenten. Tijdens de eerste ronden van de race waren de verschillen ten opzichte van de eerste race niet enorm groot. Waar Tobias en Joshua Kreuger bij elkaar in de buurt bleven waren het Robert Westerman en Jonathan Kreuger die ook weer met elkaar koppels wisten te vormen.

Foto door Thomas Bakker ©

Nico Vertelman kreeg concurrentie van Raimond Brakenhoff tijdens de race en waren het ook Frank van Gasteren en Kees Meyles die aan elkaar gewaagd waren. Naarmate we meer richting de pitstops gingen was de spanning in het veld redelijk geslonken, waardoor de pitstops een welkome aanvulling waren.

Nadat de pitstops door alle coureurs waren uitgevoerd bleek er met name voorin het veld een verschuiving te hebben plaatsgevonden. Tobias en Joshua Kreuger hadden te lang in de pits gestaan en hierdoor hun 1e en 2e positie verloren aan Jonathan Kreuger en Robert Westerman. Die hun pitstops beter hadden uitgevoerd dan de rijders aan kop. Het leek er hierdoor op alsof we toch een enorm spannend laatste deel van de race tegemoet konden zien.

Robert Westerman had in de eerste ronden na de pitstop wel zin in een gevecht om de eerste positie. Met diverse pogingen op verschillende delen van het circuit van Zandvoort moest hij ook deze race zijn meerdere erkennen in Jonathan Kreuger die door goed verdedigend werk zijn positie vooralsnog kon behouden. Met Tobias Kreuger op de vierde positie waren we benieuwd wat de beoogd kampioen van de BMW E30 Cup zou presteren. En of het nog mogelijk was om de achterstand in te halen. Erik Bosgoed en Rob Veldman bleven achterin het veld ook dichtbij elkaar en zorgden voor elkaar voor een extra uitdaging binnen de race. In de laatste ronden lag de focus alleen nog op de vier coureurs die konden strijden voor de overwinning. Waarin de jacht van Tobias Kreuger op Joshua Kreuger gemakkelijk verliep doordat er niet tot nauwelijks door zijn broer werd verdedigd om zijn 3e positie te behouden.

Foto door Thomas Bakker ©

Robert Westerman lag op dat moment nog steeds tweede achter Jonathan Kreuger die hij niet voorbij kon komen. En kon Tobias samen met zijn broer Joshua het gat richting de eerste twee rijders dichten door het gevecht waarin zij samen zaten. Al snel wist Tobias Kreuger de tweede positie over te nemen en was het voor alle fans op het dak van de pitboxen de vraag of het zou gaan lukken voor Tobias. Want ook het digitale bord bij start-finish telde richting de laatste minuten van de race en de top vier binnen het veld kroop dichter bij elkaar waardoor het nog alle kanten op kon gaan.

Niet veel later kwamen Jonathan en Tobias Kreuger weer richting de Tarzanbocht. Waar ook dit keer gemakkelijk kon worden ingehaald door Tobias die helaas géén weerstand van zijn broer kreeg en hiermee een eventuele overwinning aan zich voorbij zag gaan. Voor de fans was het jammer want die hadden een ‘echt’ gevecht tot de laatste meters graag willen zien, maar vanuit het oogpunt tot het veiligstellen van het kampioenschap was het een logische stap. Uiteindelijk kon Tobias Kreuger alsnog 2.915 seconden van Jonathan Kreuger wegrijden met Robert Westerman en Joshua Kreuger op 3.465 en 3.576 seconden verschil op de 3e en 4e positie. En was de race voorin het veld gestreden bij het vallen van de finishvlag.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 23 laps
381 Jonathan Kreuger +2.915
353 Robert Westerman +3.465
383 Joshua Kreuger +3.465
311 Raimond Brakenhoff +44.444

Racedag 5 was niet de meest spannende race die we dit seizoen gezien hebben, maar werden er wel belangrijke punten binnengesleept door de rijders. Niet alleen voor het kampioenschap maar ook voor de posities daar dicht in de buurt die uiteindelijk nog belangrijk zouden kunnen gaan zijn.

Tobias Kreuger mocht door twee keer te winnen als dagwinnaar richting het podium met Jonathan Kreuger en Robert Westerman op de tweede en derde positie. Het kampioenschap nadert zijn einde en met nog twee races op de planning zijn we benieuwd of er nog coureurs zijn die het Tobias Kreuger lastig kunnen gaan maken op weg naar het kampioenschap. En een verassende overwinning uit het vuur weten te slepen tijdens de volgende race op Circuit Zandvoort. Die 15 september zal worden verreden.