Met de afwezigheid van opvallende namen bracht #racedag6 van het seizoen de spanning op meerdere vlakken terug. Met mooie gevechten in diverse delen van het veld en een nazomers zonnetje ligt de weg naar het kampioenschap weer helemaal open. Misschien wel voor vijf rijders.

De vrije training en kwalificatie waren ook deze keer gecombineerd. En hierdoor de ideale mogelijkheid om de puntjes op de technische i te kunnen zetten nadat de sessie om half tien van start ging. Waarin het grootste deel van het deelnemersveld de beste rondetijd later in de sessie op de klokken wisten te zetten ging de competitie voor de pole-position tussen twee broers: Joshua en Jonathan Kreuger. Die letterlijk met elkaar aan het stuivertje wisselen waren waarin Joshua Kreuger uiteindelijk vanaf de eerste plaats de eerste race mocht gaan beginnen.

Robert Westerman, Filip Wojtowicz en Raimond Brakenhoff konden het dichtst in de buurt van de twee rijders op kop komen en met rondetijden in de 2.05 binnen de seconde aansluiten en de top vijf compleet maken. Diego Remmers was met een rondetijd van 2:08.072 de aanvoerder van vijf coureurs die vanaf de vijftiende positie de posities moesten gaan verdelen. De groep, die bestond uit Jacques Leijssenaar, Oscar van Dijk, Koenraad Schulten en Harm van der Leek, wisten ook geen meter onbenut te laten op Circuit Zandvoort en hiermee de onderlinge verschillen op scherp te zetten.

Nadat de finishvlag voor de eerste keer deze racedag werd gevlagd was het tijd om te wachten. Tot zo’n half drie in de middag voordat de eerste race van de dag van start zou gaan.

# NBR Naam Gap
383 Joshua Kreuger 2:04.647
381 Jonathan Kreuger +0.138
311 Raimond Brakenhoff +0.479
397 Filip Wojtowicz +0.737
353 Robert Westerman +0.907

Tussen de kwalificatie en de start van de eerste race hadden we de tijd om even een rondje over het circuit te maken. En een nieuwe rijder te leren kennen: Pieter de Lint. Die tijdens #racedag6 de overstap vanuit de kartsport naar de BMW E30 Cup heeft gemaakt en aan zijn eerste race deelnam. En niet zonder persoonlijk succes met mooie resultaten tijdens de racedag.

Close racing in de eerste race van de dag

De eerste race van de dag begon eerder dan het tijdschema in eerste instantie deed vermoeden waardoor de BMW E30 Cup rond 14.10 uur van start ging. Met name in de eerste bochten was de spanning om te snijden en waren we benieuwd wie een goede start wisten te maken. En of Joshua Kreuger zijn eerste positie wist vast te houden om zijn behaalde pole-position optimaal te kunnen benutten.

Alle coureurs kwamen de eerste ronden goed door. Met hier en daar een mooie inhaalactie waren het de coureurs aan kop die al snel een gat wisten te slaan op de andere rijders. De echte competitie vonden we hierdoor verder in het veld. Zoals bijvoorbeeld tussen Maarten Jansen, Jan de Jong, Cor Wals en Diego Remmers die ronden lang met elkaar in gevecht waren.

Foto door Thomas Bakker ©

Naarmate de 13 ronden durende race vorderde was ook Robert Westerman op weg richting de top 3. Die daarvoor zijn ‘teamgenoot’ Filip Wojtowicz en de steeds sterker wordende Raimond Brakenhoff moest passeren. En dit uiteindelijk ook is gelukt nadat Robert Westerman zo’n 7 seconden kon wegrijden bij de directe concurrentie. Wanneer we verder keken in het veld waren er ook kleine uitstapjes buiten het circuit. Zoals bijvoorbeeld Frank Langbein die al zwevend door de grindbak zijn wedstrijd begon, maar later wel de aansluiting vond Pieter de Lint en Willem Meyles.

Foto door Thomas Bakker ©

Na 13 ronden aan de leiding te hebben gelegen gaf Joshua Kreuger zijn pole-position extra glans door de eerste overwinning van de dag te pakken. Met kort achter hem Jonathan Kreuger die zijn broer tot 0.478 van een seconde kon volgen, maar geen echte concurrentie was voor de overwinning. De laatste ronden voor Robert Westerman waren eenzaam, maar daarmee wel de garantie voor de top drie. De top 5 bestond uit:

# NBR Naam Gap
383 Joshua Kreuger 13 laps
381 Jonathan Kreuger +0.478
353 Robert Westerman +13.844
311 Raimond Brakenhoff +20.419
351 Peter Kreuger +24.223

Joshua Kreuger brengt de top van het kampioenschap terug tot 38 punten

Tegen het einde van de middag ging race twee van start. Een race die gelijkenissen vertoonde met de eerste race, maar waarin de top drie wel dichter bij elkaar wist te blijven.

Bij de startopstelling op het rechte stuk waren er een aantal rijders die een proefstart maakten, maar was alleen Filip Wojtowicz degene die een straf van 10 seconden kreeg na afloop van de race. Na het uitgaan van de startlichten kwam het hele veld weer goed door de eerste bochten waar Joshua Kreuger de leiding wist te houden. Met kort achter hem zijn directe concurrenten Jonathan Kreuger en Robert Westerman die de gehele wedstrijd bij hem in de buurt konden blijven.

Foto door Thomas Bakker ©

De race had deze keer een afstand van 12 ronden en al snel vonden we dezelfde spanning van de eerste race ook terug in deze race. Zo konden Kees Ooyevaar, Frank Langbein, Koenraad Schulten en Nico Vertelman de spanning ronde-na-ronde tot enorme hoogte brengen. En was het Kees Ooyevaar die misschien wel zijn beste race ooit wist te rijden met een persoonlijk snelste raceronde van 2:06.043 en een top-10 klassering tot gevolg.

Ook Jacques Leijssenaar, Willem Meyles, Oscar van Dijk en Nielco Hoogendoorn hadden in deze race een ‘eigen’ race binnen de wedstrijd. En moesten alles op alles zetten om hun zwaar bevochten positie te kunnen verdedigen. Of te verbeteren. En kwam het publiek ogen te kort om alle koppels binnen de race goed in de gaten te kunnen houden.

Foto door Thomas Bakker ©

Tegen het einde van de race was het mogelijke gevecht om de koppositie ook geslonken en had Joshua Kreuger een marge van 1.628 seconden op zijn broer Jonathan Kreuger die als tweede over de finish kwam. Robert Westerman wist deze race wel de rijders aan kop van dichterbij te kunnen volgen, maar was ook deze race niet in staat om de echte aansluiting te kunnen vinden door een afgebroken motorsteun waardoor hij tevreden kon zijn met een mooie derde positie.

# NBR Naam Gap
383 Joshua Kreuger 12 laps
381 Jonathan Kreuger +1.628
353 Robert Westerman +6.766
351 Peter Kreuger +13.791
311 Raimond Brakenhoff +21.369

Met een mooi podium bestaande uit dagwinnaar Joshua Kreuger, Jonathan Kreuger op de tweede en Robert Westerman op de derde positie is de spanning in de BMW E30 Cup enorm richting de laatste race van het seizoen. De rijders in de kop van het kampioenschap staan dichter bij elkaar dan ooit te voren. En met maar 38 punten verschil tussen de nummer 1, Jonathan Kreuger en de nummer 3, Tobias Kreuger gaat de beslissing voor het kampioenschap in de laatste race vallen.