Het seizoen van de BMW E30 Cup kwam 14 oktober 2018 tot een einde. Een historisch seizoen waarin misschien wel het meest gebeurde sinds de start van onze raceklasse.

Waar aan het begin van het seizoen iedereen zijn kaarten voor het kampioenschap al vroegtijdig op Tobias Kreuger hadden gezet verliep het seizoen toch anders dan verwacht. En viel de beslissing voor het kampioenschap na afwezigheid van opvallende namen alsnog tijdens de laatste race van het seizoen. Op een zonnig Circuit Zandvoort. Maar gaan we eerst in vogelvlucht door het seizoen heen die uiteindelijk andere coureurs onverwachte kansen bracht op de overwinning, maar ook het behalen van het kampioenschap.

Racedag één t/m vijf gingen overtuigend naar één en dezelfde naam

Dat Tobias Kreuger als aangewezen persoon voor het kampioenschap werd betiteld was niet helemaal voor niets. Na zijn overwinningen in 2017 was de titelkandidaat oppermachtig tijdens racedag 1, 2, 4 en 5. De enige die nog enigszins een beetje weerstand kon bieden tijdens deze racedagen was Délano Schriek. Die ook concurrentie kreeg van Joshua en Jonathan Kreuger die alles op alles hadden gezet op een klassering binnen de top-3.

Na een kleine uitstap naar het ‘buitenland’ kwamen we 23 juni weer terug op Circuit Zandvoort voor racedag 3. En daar begon de ommekeer richting het einde van het seizoen. Want Tobias Kreuger en Délano Schriek wisten er in de tweede race van de dag een waar spektakel van te maken waar de tot dan toe oppermachtige Tobias Kreuger tekenen van zwakte vertoonde. En het voor het eerst sinds lange tijd zichtbaar moeilijk had.

Smaakmaker valt af, weg naar het kampioenschap lijkt gemakkelijker dan ooit

Na de race in Assen nam Délano Schriek door onenigheid met de technische commissaris géén deel meer aan de races van de BMW E30 Cup dit seizoen. En viel er een smaakmaker van het kampioenschap vroegtijdig af. Tobias Kreuger was deze race met zijn welbekende snelheid ook de terechte dagwinnaar in Assen. En schreef daarna racedag 5 gemakkelijk op zijn naam ondanks de strijdlust van Robert Westerman die als één van de weinigen weerstand wilde bieden.

En toen was het tijd voor racedag 6. Een racedag die de spanning terug wist te brengen in het kampioenschap door de afwezigheid van Tobias Kreuger. Waar iedereen verwacht had dat het kampioenschap nagenoeg beslist zou gaan worden konden zijn broers Joshua en Jonathan de dagoverwinning al ruiken. En het verschil in punten voor het kampioenschap direct inlopen.

Foto door Thomas Bakker ©

Joshua Kreuger nam hierin het voortouw en greep in combinatie met de concurrentie van zijn broer een zeer belangrijke overwinning binnen voor de al eerder genoemde punten. Die het verschil tussen hem en Jonathan tot een minimum bracht. Of in ieder geval overbrugbaar tijdens de laatste racedag die nog moest gaan komen. Alles kwam samen tijdens de finale races op Circuit Zandvoort, maar wie pakt het kampioenschap?

14 oktober ging de allerlaatste race van de BMW E30 Cup van start. Met een kwalificatie en maar liefst drie races op de planning was het een dag die mogelijkheden gaf. Het kampioenschap ging alleen nog tussen Joshua en Jonathan Kreuger die door een constant seizoen presteren zich in een uitermate goede positie hadden gezet. En door de afwezigheid van Tobias Kreuger en Délano Schriek het gevecht onderling aan moesten gaan.

Tijdens de kwalificatie was de concurrentie tussen beide broers al goed te zien. Maar was Jonathan Kreuger niet sterk genoeg om Joshua Kreuger van de belangrijkste pole-position dit seizoen af te houden. Raimond Brakenhoff en Nico Vertelman waren buiten de titelkandidaten de twee coureurs die nog volop in gevecht waren voor de derde positie in het kampioenschap. Raimond, ook dit seizoen weer één van de subtoppers in de BMW E30 Cup, kon zijn prestatie uit 2017 ook dit seizoen weer evenaren. Maar moest nog wel zien af te rekenen met de kampioen van 2017, Nico Vertelman. Die alles op alles wilde zetten om het zijn teamgenoot moeilijk te maken.

Foto door Thomas Bakker ©

Nagelbijtend gevecht tussen Raimond Brakenhoff en Nico Vertelman

Nadat de eerste race van start was gegaan wist het toegestroomde publiek dat het spannend zou zijn. En we waarschijnlijk ogen tekort zouden gaan komen. Nico Vertelman begon zijn race vanaf de tiende positie en had Raimond Brakenhoff op plaats zeven goed in het vizier. Na een aantal ronden vonden de twee rijders elkaar. En was het even wachten voor Nico Vertelman zijn bolide toch voor Raimond Brakenhoff wist te zetten. Die toch een beetje tegenviel in dit gevecht en niet echt een inhaalactie meer kon plaatsen.

Jonathan Kreuger kreeg te maken met pech waardoor hij de race als vijfde eindigde en de overwinning vrij gemakkelijk naar Joshua Kreuger ging na het vallen van de finishvlag. En gingen de voorbereidingen voor de tweede race van de dag van start. Waarin het probleem voor Jonathan Kreuger hopelijk kon worden opgelost.

Joshua Kreuger brengt het verschil terug tot 11 punten

Ook de tweede race die later in de middag van start ging zorgde voor veel (meer) spanning. Het was dan ook echt een dag waarin de spanning tot een absoluut hoogtepunt werd gebracht tot aan de laatste ronde van race 3.

Dit keer kwamen zowel Joshua als Jonathan Kreuger goed weg. Maar kon Jonathan niet genoeg snelheid vinden om het gat naar zijn broer op de eerste positie te kunnen dichten. Met een verschil van +7 seconden won Joshua ook dit keer de race en bracht het puntenverschil terug tot 11 punten. Nico Vertelman moest deze race een plaats inleveren, maar kon door het terugvallen van Raimond Brakenhoff naar de 10e positie een klein gat slaan en plaats 3 al bijna veilig stellen.

Jonathan Kreuger wint de allerlaatste race van het seizoen en is kampioen van de BMW E30 Cup

Tegen het einde van de middag maakten we ons op voor de klap op de vuurpijl. Één waar Joshua Kreuger lange tijd de leiding had maar uiteindelijk toch zijn meerdere moest erkennen in zijn broer Jonathan die tegen het einde van de race met een mooie inhaalactie zijn broer terugverwees naar de tweede positie. En als een waardig kampioen het seizoen als racewinnaar kon afsluiten.

Het team van CC-Racing stond al geruime tijd met spanning te kijken wat er zou gebeuren tussen de rijders die voor de eerste vier posities in het kampioenschap moesten strijden en allemaal uit hetzelfde team kwamen. Raimond Brakenhoff had helaas niet zijn dag en ging van de 10e naar de 13 positie waardoor Nico Vertelman dit seizoen de nummer 3 in het kampioenschap is. Door weer netjes als 6e over de finish te komen.

Nadat de finishvlag was gevallen was de opluchting bij de monteurs van CC-Racing duidelijk voelbaar en was het tijd voor een (klein) feestje. Die later die avond in het OCA-gebouw zou worden afgesloten met het dagpodium en de bekroning van de top-3 in het kampioenschap.

Jonathan, Joshua en Nico: gefeliciteerd!

De DNRT, alle teams en rijders actief in de BMW E30 Cup feliciteren Jonathan Kreuger met het behalen van het kampioenschap, Joshua Kreuger met zijn tweede en Nico Vertelman met zijn derde positie.

Bedankt

Voor we gaan beginnen aan een nieuw seizoen moeten we ook nog een aantal mensen bedanken die dit seizoen mogelijk hebben gemaakt en/of een bijdrage hebben geleverd aan de BMW E30 Cup: de marshals, officials, wedstrijdleiders en de DNRT voor het organiseren van alle races en het naleven van de regels, Melissa Cheyenna van MEL Tv voor het maken van de videorubriek “Pitwalk & Talk”, rijders en teams voor het maken van de video’s voor “Behind the scenes met..”, Kees Ooyevaar voor zijn bijdrage aan de rubriek “Kees Sjeest”, Radio Veronica voor de radio uitzending op het TT Circuit Assen, Thomas Bakker voor de vele foto's en alle anderen die we nog niet bij naam genoemd hebben maar net zo belangrijk zijn.