Het seizoen vliegt in sneltreinvaart voorbij in de BMW E30 Cup. Zeker nu we ook racedag vier hebben verreden op het TT circuit in Assen alwaar 17 juli j.l. een beduidend lager aantal deelnemers onder tropische omstandigheden de limiet opzocht om zo de nodige punten mee naar huis te nemen. En Frederique Dittrich, sidekick van Veronica-DJ Giel Beelen, maar liefst 42 kalenders wist te verkopen voor Stichting Free A Girl.

Een spannende dag moest het gaan worden in de BMW E30 Cup. Niet alleen omdat we alweer halverwege het seizoen zijn maar ook omdat Kees Ooyevaar ervoor had gezorgd dat Frederique Dittrich langskwam. Voor het verkopen van de Veronicalender maar ook om onder andere onze raceklasse van dichtbij mee te maken. En ze was er vroeg bij. Zo vroeg dat zelfs Kees Ooyevaar nog even wakker moest worden en een groot deel van luisterend Nederland hiervan kon meegenieten op Radio Veronica:

Nadat Kees was wakker geworden en Frederique Dittrich zich had gemeld bij de inschrijving begon de verkoop op gang te komen. Net als onze racedag. Die bestond uit de gebruikelijke vrije training, kwalificatie en twee races van 12 ronden.

Direct grote verschillen in de vrije training

Een uitstap naar een wat minder bekend circuit voor onze rijders is altijd een uitdaging. Leuk om te zien is dan ook wie deze uitdaging het snelst onder controle heeft en een goede rondetijd weet neer te zetten in de vrije training van zo’n 15 minuten. Of beter gezegd, de ‘flow’ weet te vinden. Vanzelfsprekend vinden we de top van de BMW E30 Cup al snel bovenin de tijdenlijst. Die al snel door Tobias Kreuger werd aangevoerd met een rondetijd van 2:04.906. En alhoewel het ondertussen steeds normaler begint te worden vonden we ook zijn broer Joshua en Jonathan redelijk in de buurt van deze snelle tijd.

Naarmate de tijd vordert vormen er direct groepjes die mogelijk tijdens de races elkaar ook weten te vinden. Bijvoorbeeld het groepje bestaande uit Nico Vertelman, Cor Wals, Harm van der Leek Sr. en Frank van Gasteren die allemaal een tijd tussen de 2:11.057 en 2:12.038 wisten te rijden. De enige rijder die met wat pech te maken kreeg was Raimond Brakenhoff die zonder transponder deze sessie doorging. Na het vallen van de finishvlag zat de top vier met 1.404 seconden van Peter Kreuger af die de top 5 compleet wist te maken. Een behoorlijk verschil waar we nog even moesten afwachten of dit verschil überhaupt goed te maken was door de rest van het veld.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 2:04.906
383 Joshua Kreuger +0.464
376 Délano Schriek +0.868
381 Jonathan Kreuger +2.272
351 Peter Kreuger +3.584

Tobias Kreuger pakt de pole-position na een aantal kleine wijzigingen in de top vijf

Op een steeds warmer wordend circuit Assen bleek de kwalificatie in grote lijnen te lijken op de vrije training. Weer waren de verschillen groot die vooral vanaf de vijfde positie goed te zien waren. De snelste rondetijden werden voorin het veld tijdens de eerste helft van de kwalificatie verreden, terwijl de rijders in het midden van het klassement dit juist in de tweede helft van de sessie wisten te doen.

Al snel ging de sessie richting het einde en ondanks dat de spanning onder bezoekers en teamleden voelbaar was gebeurde er met name voorin het veld niet veel meer. In ieder geval niet in een verbetering van rondetijden. Kees Meyles en Erwin Blom wisten in hun 8e persoonlijke ronde hun snelste tijd neer te zetten en daarmee een mooie 9e en 10e positie voor de eerste race te kwalificeren. Ook Kees Ooyevaar, die vandaag al een belangrijke bijdrage had geleverd door Frederique Dittrich richting het circuit te halen, mocht zijn raceschoenen weer eens uit de kast halen van CC-Racing. En kon, ondanks dat hij hier niet helemaal tevreden mee was, naar onze mening tevreden zijn met de door hem behaalde 16e positie.

Buiten een aantal rijders die hun beste rondetijd werd afgenomen door het overschrijden van de track limits gaf het eindresultaat van de kwalificatie een goede weergave van de strijd die tussen rijders te vinden is.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 2:04.758
381 Jonathan Kreuger +0.335
383 Joshua Kreuger +0.797
376 Délano Schriek +0.874
311 Raimond Brakenhoff +2.136

Tussen de kwalificatie en de eerste race hadden we mooi de tijd om nog even wat verkoop te genereren voor de VeroniCalender die door Frederique Dittrich richting het circuit waren meegenomen. En dat brengt ons direct op Jan de Jong van Zonneveld Banden. Jan geeft jaarlijks al een aanzienlijk bedrag aan verschillende goede doelen en was hierdoor niet direct geïnteresseerd in deze mooie kalender. Maar na enig aandringen is het ons toch gelukt: ook Jan heeft de VeroniCalender gekocht. Jan, bedankt!

Warmte, spanning en voor sommigen ook pech

De eerste race van de dag ging net na het begin van de middag van start. Na het uitgaan van de startlichten wist het volledige veld de eerste bochten goed door te komen. Tobias Kreuger leek het grip niveau van zijn banden het beste voor elkaar te hebben en direct een aantal meters voorsprong te pakken op zijn beide broers die het wat lastiger hadden de eerste bochten.

Foto door Thomas Bakker ©

Naarmate het veld weer een beetje in elkaar begon te schuiven en richting de Strubben ging verloor Raimond Brakenhoff de controle over zijn raceauto en tikte hierdoor Frank van Gasteren om. Zo moest Frank van Gasteren weer opnieuw beginnen en ontstond er direct een enorm gat richting de top vier van het veld die bestond uit Tobias Kreuger, Joshua Kreuger, Jonathan Kreuger en Délano Schriek. Maar dit was in het begin van de race niet het enige dat er gebeurde, want ook Joshua Kreuger kreeg te maken met pech. Na het afleggen van het eerste deel van het circuit waarin Délano Schriek een mooie inhaalactie bij Jonathan Kreuger had gemaakt brak de velg van Joshua Kreuger af. En eindigde zijn race direct in de grindbak.

Met een code-60 situatie tot gevolg die zo’n 8 minuten duurde mocht het veld van de BMW E30 Cup weer verder met de race. Waar onder andere Wim Blom, Gertjan Inpijn en Kees Meyles een mooi aantal plaatsen naar voren wisten te rijden, was de spanning tussen Jonathan Kreuger en Délano Schriek ook om te snijden. En zagen we mooie inhaalacties, soms wat kleine fouten en spanning in diverse delen van het veld terug.

Tobias Kreuger was in deze race onbereikbaar en wist met iets meer dan 24 seconden voorsprong de eerste overwinning van de dag gemakkelijk binnen te slepen. En daarmee belangrijke punten voor het kampioenschap veilig te stellen. Nadat de coureurs werden afgevlagd zijn er nog een aantal straffen uitgedeeld aan een groot deel van het veld in verband met het overschrijden van de snelheid tijdens de code-60 situatie met onderstaande top-5 tot gevolg.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 12 laps
381 Jonathan Kreuger +24.122
376 Délano Schriek +30.043
351 Peter Kreuger +46.219
302 Frank Langbein +51.384

Onvoorstelbare comeback van Joshua Kreuger in race 2

Dat het buiten alleen maar warmer en warmer werd maakte het niet alleen een uitputtingsrace voor de rijders, maar helemaal voor het materiaal die het zwaar te verduren had onder deze omstandigheden in Assen. Maar dat leek Joshua Kreuger na de start van race 2 niet in de weg te staan om een onvoorstelbare comeback te maken en binnen drie ronden de tweede positie weer over te nemen nadat hij vanaf de 18e positie was vertrokken.

Foto door Thomas Bakker ©

Ook dit keer kwam het gehele veld goed weg en waren er geen grote pechvogels te vinden zoals dit in race 1 wel het geval was. Het was dan ook goed om te zien dat er wat ‘nieuwe’ namen hun weg richting de top 5 wisten te vinden op Assen. Frank Langbein, die ook in race 1 een mooi resultaat had neergezet, wist zijn positie ondanks de tegenstand van Peter Kreuger goed door te zetten en een 5e positie te behalen. Een mooi resultaat zeker gezien het feit dat Frank Langbein nog nooit op Assen had gereden. De sympathieke rijder die overigens ook een VeroniCalender had gekocht komt langzaam maar zeker steeds meer in zijn ritme binnen de cup en we hopen hem dan ook steeds competitiever mee te zien rijden in onze klasse.

Kees en Willem Meyles wisten hun race helaas niet volledig uit te rijden en respectievelijk in ronde 9 en 11 uit te vallen, maar vonden we hun ‘teamgenoot’ Harm van der Leek Jr. knap terug op de 6e positie. Harm van der Leer Jr. heeft samen met zijn vader Harm van der Leek Sr., Willem Meyles, Kees Meyles en zijn buurman Jan ook beelden opgenomen voor "Behind the scenes" met en nam ons mee in de belevenissen van hun racedag:

Délano Schriek en Jonathan Kreuger waren ook deze race enorm met elkaar in gevecht. En was het behoorlijk genieten van de actie op het circuit vanaf de zijlijn. Waar zo nu en dan behoorlijke gaten werden open gelaten door Jonathan Kreuger probeerde Délano Schriek tegen het einde van de race een inhaalactie te plaatsen bij het ingaan van de Strubben. En met een dichtslaande deur van Jonathan Kreuger en het ontbreken van ruimte om te kunnen voorkomen resulteerde dit race incident uiteindelijk in een spin voor Jonathan en een 30 seconden tijdstraf voor Délano Schriek omdat hij niet naar de wedstrijdleider was gegaan.

Foto door Thomas Bakker ©

Met een gat van 11.543 seconden kwam Tobias Kreuger uiteindelijk als winnaar over de streep. En was ook niet meer bij te houden voor zijn in snelheid ontketende broer Joshua Kreuger. Die daarmee revanche wist te krijgen voor de dure uitvalbeurt in race 1.

# NBR Naam Gap
343 Tobias Kreuger 12 laps
383 Joshua Kreuger +11.543
381 Jonathan Kreuger +25.254
351 Peter Kreuger +39.299
302 Frank Langbein +44.690

Vierde racedag bepalend voor het kampioenschap

Tijdens het podium waar Huub Vermeulen ontbrak vond Paul Beck dat er niets 'noemenswaardigs' gebeurd was. Maar was dit niet helemaal waar want na afloop van de tweede race van de dag zijn de auto's van de top 4 rijders en nog een aantal andere rijders meegenomen om ter controle te worden aangeboden. De monteur van Délano Schriek, één van de kanshebbers op het kampioenschap dit seizoen, heeft dit niet toegestaan door problemen met een aantal TC-ers bij de DNRT. En hiermee een diskwalificatie voor lief genomen.

Het podium bestond hierdoor uit Tobias Kreuger, Jonathan Kreuger en Peter Kreuger die samen de top 3 compleet maakten tijdens deze racedag. Het kampioenschap lijkt dit seizoen dan ook al beslist te zijn in het voordeel van Tobias Kreuger die door de diskwalificatie van Délano Schriek nog maar weinig concurrentie zal krijgen.

De BMW E30 Cup komt 4 augustus weer in actie op Circuit Zandvoort waar de spanning voor de tweede positie in het kampioenschap zal gaan ontstaan. Of gaan we een enorme verassing meemaken tijdens de laatste drie racedagen van het seizoen?