Op dit moment wordt er gewerkt aan de nieuwe website van de BMW E30 Cup. Informatie, zoals bijvoorbeeld nieuwe rijders, worden mogelijk pas na livegang van de nieuwe website online gezet.

Tobias Kreuger oppermachtig op Assen

Na de start van het seizoen begin april op Circuit Zandvoort zijn het drukke weken voor de teams en rijders van de BMW e30 cup met maar liefst 3 races in 4 weken tijd. Donderdag 11 mei mochten we dan ook op weg naar het TT Circuit Assen alwaar de 1e van de komende racedagen en tweede racedag van het seizoen zal worden verreden.

Vrije training en kwalificatie samengevoegd tot één sessie

De kwalificatie is altijd spannend. En meestal niet door het kijken naar de actie op de baan, maar door het intensief volgen van de livetiming. En dit keer bestond de kwalificatie uit zo’n 25 minuten waardoor de 26 rijders even de tijd hadden om het juiste gevoel met de auto en het circuit van Assen te vinden.

Ook het Automotive College neemt deel aan de BMW e30 cup 2017

Al snel bleek Tobias Kreuger de stap van Zandvoort naar Assen snel te hebben gemaakt en alle gereden ronden de snelste tijd van de sessie te hebben gereden. De pole-position was hierdoor al snel buiten het bereik van de achtervolgende 25 rijders, maar was het niet minder leuk om de wisselingen in posities te volgen. Het verschil in afstelling, eventuele uitdagingen onderweg en het opzoeken van de absolute limiet tussen de rijders en auto zorgde ervoor dat Christ van de Peijl (2.11.282) en Koenraad Schulten (2.08.112) de 22e en 15e positie in het eerste deel van de kwalificatie hadden gereden. Theo Bervoets (2.12.233), Harm van der Leek (2.09.225), Jan de Jong (2.07.815) en Robert Westerman (2.06.692) pakte hun persoonlijk snelste tijd juist in de laatste 2 á 3 ronden van de sessie en daarmee een 23e, 19e, 12e en 6e positie.

Zoals de livetiming al snel in de sessie had aangegeven was Tobias Kreuger sterk begonnen aan de racedag en in zijn 10e ronde met een tijd van 2.04.609 de pole-position veilig te stellen. De top-5 bestond uit:

 1. Tobias Kreuger (2.04.609),
 2. Nick Geelen (2.05.346),
 3. Bas Nederlof (2.05.527),
 4. Jonathan Kreuger (2.05.583),
 5. Peter Kreuger (2.06.518);

Na de kwalificatie konden de rijders na 12.00 uur richting het TC-gebouw voor de briefing en hadden behoorlijk lang de tijd voordat de eerste race van de dag zou gaan beginnen.

Rijdersbriefing bij het TC Gebouw op het TT Circuit Assen - BMW e30 cup 2017

Race 1

De eerste race van de dag begon iets voor 14.00 uur en bestond uit 10 raceronden op een zonnig circuit van Assen. Nadat de startlichten waren uitgegaan wist Nick Geelen zijn BMW e30 als eerste de bocht in te krijgen en de 1e positie over te nemen van Tobias Kreuger. Een aantal bochten en een recht stuk later kon Tobias Kreuger met een korte slipstream en hierdoor meer snelheid de koppositie weer overnemen voor de Ruskenhoek. Het gevolg: een mooi groepje bestaande uit Tobias Kreuger, Nick Geelen en Bas Nederlof en daar weer heel kort achter Jonathan Kreuger, Peter Kreuger en Robert Westerman die een aantal ronden druk aan het racen zijn geweest.

De actie op het circuit vanuit de auto van Robert Westerman

Rond de 12e plaats was het bij de start ook spannend en viel Maarten Kolff helaas uit na enig contact met Kees Meijles in de Strubben. Koenraad Schulten zat kort achter deze rijders en kon met wat mooie gevechten terug naar voren rijden en een mooie 9e positie behalen. Nico Vertelman van CC-Racing beleefde ook een mooie race waarin hij van de 11e naar de 7e positie was gereden, maar waren er ook een aantal rijders waarvoor de race door pech al eerder was geëindigd.

Naarmate het eind van de race in zicht kwam bleek Tobias Kreuger net als in de vorige race op Zandvoort oppermachtig te zijn en een behoorlijk gat te hebben geslagen naar de achtervolgende groep rijders. Na het vallen van de finishvlag bestond de top-5 uit:

 1. Tobias Kreuger,
 2. Nick Geelen,
 3. Bas Nederlof,
 4. Robert Westerman,
 5. Délano Schriek;

Race 2

In de tussentijd tussen de eerste en de tweede race was het voor alle rijders zoeken naar een verbeterende afstelling om in de aankomende race het gat naar de ‘concurrent’ te verkleinen of volledig dicht te rijden. Aan het einde van de middag mochten de rijders weer in actie komen, maar was het na de start direct chaotisch te noemen door een behoorlijke hoeveelheid incidenten.

Het ongeluk gefilmd uit de auto van Arno van Daalen

Net na de eerste bocht waren het Nico Vertelman en Derek Oosthoek die elkaar niet meer konden ontwijken. Rijders zoals bijvoorbeeld Koenraad Schulten konden gelukkig nog om het incident heen, maar Arno van Daalen helaas niet meer op tijd. Maar dit was niet het enige. Een aantal bochten verder waren er nog meer rijders die problemen hadden waardoor we nog geen volledige ronde hadden gereden, maar wel al 4 uitvallers op de lijst kwamen te staan. Het resulteerde in een code-60 situatie die eigenlijk de race uit de race haalde.

Tobias Kreuger was na de start en tot aan de code-60 situatie dusdanig snel dat er al een behoorlijk gat was ontstaan tot de achtervolgende rijders Nick Geelen en Robert Westerman die het gat niet meer konden dichten. Wel zou het erg spannend worden tussen de twee laatstgenoemde rijders en was met name Robert Westerman erg sterk tijdens deze racedag. Door sportief rijgedrag tussen beiden rijders bleek de verdediging van Nick Geelen stand te houden waardoor zij met een verschil van 0.411 van een seconde over de finish konden komen. Buiten het gevecht voorin in het veld vonden ook Peter Kreuger, Jonathan Kreuger en Koenraad Schulten elkaar en was het een aantal ronden flink nagelbijten voor fans die het gevecht goed konden volgen. Na 10 ronden zou de race weer worden afgevlagd en kwamen er mede door de incidenten 20 rijders over de finish met onderstaande top-5 als gevolg:

 1. Tobias Kreuger,
 2. Nick Geelen,
 3. Robert Westerman,
 4. Bas Nederlof,
 5. Délano Schriek;

Niet veel later volgde het altijd gezellige podium van de BMW e30 cup waarin Tobias Kreuger de dagoverwinning behaalde met Nick Geelen en Robert Westerman op een verdiende 2e en 3e positie.

Het podium van de BMW E30 Cup na de 2e racedag op het TT Circuit Assen

23 mei is de BMW e30 cup alweer actief op het circuit van Zolder (B) waarin de rijders het momentum van Tobias Kreuger zullen moeten proberen te stoppen.

Ria Waterreus, Huub Vermeulen, alle officials en alle andere mensen betrokken bij de organisatie van deze racedag, bedankt!

Nieuws