Op dit moment wordt er gewerkt aan de nieuwe website van de BMW E30 Cup. Informatie, zoals bijvoorbeeld nieuwe rijders, worden mogelijk pas na livegang van de nieuwe website online gezet.

Kreugers sterk op Zolder, actie verder in het veld

Dinsdag 23 mei waren alle rijders van de BMW E30 Cup te vinden op Circuit Zolder voor alweer de 3e race van het seizoen. Met een startveld van 21 rijders was het voor de BMW E30 Cup niet een enorm startveld, maar mede door de race van nog geen anderhalve week geleden op Assen waren er toch nog veel rijders richting België gekomen. Het beloofde een mooie racedag te gaan worden waarin we onder zonnige omstandigheden konden racen.

Net als in Assen een gecombineerde vrije training/kwalificatie

Zoals de DNRT ook in Assen had gedaan konden we nu ook een gecombineerde vrije training/kwalificatie op het tijdschema zien staan. Het enige verschil met Assen was dat we dit keer een 25 minuten vrije training hadden en daarna middels oranje vlaggen zouden worden ‘gewaarschuwd’ dat de kwalificatie van 15 minuten van start ging. Een goede 40 minuten gaf een grote hoeveelheid rijders de mogelijkheid het circuit te verkennen en hier en daar nog wat aan de afstelling te doen.

Opstelling voorafgaand aan de kwalificatie op Circuit Zolder

Tobias, Joshua en Jonathan Kreuger waren al vrij snel bovenin de tijdwaarneming te vinden en bleken geen van drieën problemen met de aanpassingen te hebben. Er lijkt dit seizoen dan ook geen maat te staan op met name Tobias Kreuger, waardoor het des te spannender zou worden of er vandaag een rijder boven de tijden van de broers kon gaan uitstijgen. Vooral Nick Geelen was de rijder waar de ogen voornamelijk op waren gericht. Na zijn goede resultaat op Assen was dit een ‘thuiswedstrijd’ voor de rijder met het toepasselijke startnummer 325 waardoor Nick Geelen zeker een kanshebber voor de pole-position was. Helaas bleek deze doelstelling al snel in de sessie in duigen te vallen doordat Nick Geelen door Jonathan Kreuger van de baan was geduwd met een enorm beschadigde raceauto tot gevolg. Of Nick Geelen nog zou kunnen meerijden in de races was dan ook maar de vraag, maar ondertussen ging de sessie wel verder.

Bas Nederlof bleek wel in staat te zijn in de buurt te komen van de tijden van Tobias, Joshua en Jonathan Kreuger. Met een uiteindelijk snelste ronde van 1.57.418 kon Bas Nederlof de 4e positie in beslag nemen, maar was het nog niet genoeg om Tobias Kreuger met een tijd van 1.56.182 van de pole-position te houden. Verderop in het veld vonden we ook Derek Oosthoek weer terug. Na zijn crash in de race op Assen was het goed om te zien dat ook Derek, net als het team van Technova Racing de auto weer hebben kunnen herstellen en konden meerijden op Zolder. Een 10e positie als resultaat met Jan de Jong, Arno van Daalen, Christ van de Peijl en Koenraad Schulten op de 11e, 12e, 13e en 14e positie.

De beschadigde auto van Nick Geelen op Circuit Zolder tijdens de kwalificatie

Nadat de sessie was afgevlagd kreeg Jonathan Kreuger voor zijn rijgedrag een straf van de organisatie en moest hierdoor zijn 3e positie afgeven aan Bas Nederlof en de eerste race van de dag achteraan beginnen.

Mooie eerste race waarin sportief, maar tot de limiet zou worden gereden

Tijdens het opstellen voorafgaand aan de eerste race van de dag was ook MELTV en DNRT-TV te vinden in de paddock. Jan de Jong, rijdend met startnummer 304, was de rijder die zijn bevindingen in dit interview mocht geven. Het interview zal binnenkort te vinden zijn op het Youtube-kanaal van DNRT-TV, maar het zal ongetwijfeld van een hoop enthousiasme voorzien zijn.

Jan de Jong in het interview met DNRT-TV/MEL-TV op Circuit Zolder

Niet lang daarna ging de eerste race van de dag rond 13.05 uur van start. De top-3 rijders waren vanaf het begin van de race al een stuk weggereden bij het complete veld van de BMW E30 Cup waardoor het voornamelijk spannend was van positie 4 t/m 21. Mede door het incident in de vrije training/kwalificatie waren Nick Geelen en Jonathan Kreuger de rijders die van verder in het veld moesten terugrijden naar de kopgroep en hierdoor een behoorlijk aantal rijders moesten gaan inhalen. De groep achter de top-3 waren meer aan elkaar gewaagd met Délano Schriek, Peter Kreuger en Raimond Brakenhoff die een aantal ronden lang binnen een 10e van een seconde bij elkaar konden blijven. En met een aantal inhaalacties tot gevolg die met name door Peter Kreuger en Délano Schriek werden uitgevoerd.

Startopstelling voorafgaand aan de 1e race op Circuit Zolder

Mede door deze gevechten kregen andere rijders als Derek Oosthoek, Koenraad Schulten en verrassend genoeg ook Jonathan Kreuger weer de kans om de aansluiting te vinden. Een mooi groepje van zo’n 7 rijders die tegen het einde van de race nog mooie gevechten met elkaar konden aangaan.

Voor Nico Vertelman, begonnen vanaf een 7e positie, was het vooraf al een race waarin het moeilijk zou gaan worden en waarin de rijder van CC-Racing een hoop tegenstand kon gaan verwachten. Met een aantal snelle rijders achter hem uit de kwalificatie wist Nico Vertelman zijn 7e positie niet vast te houden, maar toch op een mooie 13e positie de race uit te rijden. Enkele rijders die dit konden doen waren Arno van Daalen, Jan de Jong, Derek Oosthoek en Koenraad Schulten waardoor er weer veel spektakel op de baan te zien was.

Met nog zo’n 3 a 4 ronden te gaan kon Peter Kreuger zijn positie niet meer vasthouden en was alleen Jonathan Kreuger nog in staat om met Délano Schriek het gevecht aan te gaan. Met wat kleine positie wisselingen tussen beide rijders, maar zeker ook een sportieve manier van rijden kwamen Délano Schriek en Jonathan Kreuger als 4e en 5e over de finish.

Race 2 begint met in potentie mooie gevechten, maar eindigt helaas met onnodige uitvallers

Nadat alle coureurs vanaf 15.30 uur weer konden gaan verzamelen, mochten we om 15.45 uur van start. Ook in het begin van race 2 waren Tobias Kreuger, Bas Nederlof en Joshua Kreuger snel van de andere rijders gereden waardoor dit groepje rijders niet tot nauwelijks spektakel meebrachten op Zolder, omdat ze simpelweg te sterk waren.

De rijders van de BMW E30 Cup staan klaar voor de start op Circuit Zolder

Achter deze rijders zou het wel spannend worden waarin na een aantal ronden een groepje rijders bestaande uit Délano Schriek, Jonathan Kreuger, Nick Geelen en Koenraad Schulten op de 4e tot 7e positie bij elkaar bracht. Zo’n 3 ronden na de start vonden de 4 rijders elkaar tot op een tiende van een seconde en begon het gevecht tussen Délano Schriek en Jonathan Kreuger. Laatstgenoemde wist in de 5e ronde, net voor de Jacky Ickxbocht, zijn auto naast die van Délano Schriek te zetten en daarmee de 4e positie te pakken. Mede door deze inhaalactie was de snelheid er uit waardoor Nick Geelen door hard te moeten remmen achterstevoren ging. Délano Schriek en Koenraad Schulten kwamen hierdoor kort achter elkaar wat de spanning alleen maar hoger liet worden. Helaas bleek dit een aantal bochten verder flink fout te gaan waarin Koenraad Schulten niet alleen zijn eigen race, maar ook die van Délano Schriek tot een einde bracht.

Een aantal rijders konden profiteren van de incidenten tussen deze groep waardoor de angel vanaf dit moment grotendeels uit de race was gehaald. Mark van Dongen wist nog wel een aantal plaatsen te winnen en ook Harm van der Leek wilde vlak voor de kleine chicane een inhaalactie plaatsen. Het leek dan ook bijna succesvol te zijn, maar door de chicane iets te enthousiast te nemen ging Harm van der Leek ook nog even dwars. Gelukkig geen enorme schade waardoor ook Harm van der Leek zijn race weer kon vervolgen.

Naarmate de race vorderde waren de posities zo goed als verdeeld onder het volledige veld waarna Tobias Kreuger voor de 3e race op rij (6 races in totaal) als eerste de finishvlag kon passeren met Joshua Kreuger, Bas Nederlof, Jonathan Kreuger en Peter Kreuger daaropvolgend in de top-5. De dominantie van Tobias Kreuger was dan ook op het circuit van Zolder meer regel dan uitzondering, waardoor het tijdens de aankomende race op Circuit Zandvoort alleen maar spannender kan worden.

Het podium van de BMW E30 Cup op Circuit Zolder

Het podium

Het podium van de racedag bestond uit:

  1. Jonathan Kreuger,
  2. Joshua Kreuger,
  3. Bas Nederlof;

De tussenstand in het kampioenschap is na de race op Zolder ook direct gewijzigd en weer helemaal up-to-date en kan hier worden gedownload.

9 juni mogen we weer naar Circuit Zandvoort voor de vierde race van het seizoen. Op het vertrouwde circuit voor de DNRT zal het startveld ook weer een flinke upgrade krijgen wat de spanning alleen maar ten goede zal komen. We zijn dan ook zeer benieuwd of Tobias Kreuger zijn goede lijn hier door kan zetten of er wellicht een aantal rijders zijn die deze goede flow kunnen beëindigen. We bedanken Huub Vermeulen, Ria Waterreus, officials en alle andere betrokkenen voor (alweer) een leuke racedag en zien elkaar 9 juni op Zandvoort!

Nieuws