Op dit moment wordt er gewerkt aan de nieuwe website van de BMW E30 Cup. Informatie, zoals bijvoorbeeld nieuwe rijders, worden mogelijk pas na livegang van de nieuwe website online gezet.

Ervaring sleutel tot succes tijdens 4e racedag

Na een enorm drukke periode van kort achter elkaar geplande races was het 9 juni tijd voor de laatste race voor de zomerstop. Een zomerstop die een aantal rijders even de tijd geeft om de auto weer in orde te krijgen na incidenten op het circuit, de teams en de organisatie weer even op adem kunnen komen om zodoende na de zomerstop weer vol aan de slag te kunnen gaan.

Het werd een racedag met maar liefst 3 races van 8, 9 en 10 ronden waarvan we van te voren al wisten dat het een absolute topper van een racedag zou gaan worden. Maar zoals de racedag uiteindelijk verliep had niemand verwacht. Te beginnen met de chaotische vrije training/kwalificatie.

Gecombineerde vrije training/kwalificatie valt in het water

Door het drukke schema moesten de rijders van de BMW e30 cup al om 08.00 uur bij de toren melden voor de rijdersbriefing waarna de gecombineerde vrije training en kwalificatie om 09.00 uur van start zou gaan. Het weer was op dat moment al slecht te noemen maar nadat de sessie van start was gegaan duurde het nog geen 3 ronden voordat Bas Nederlof zijn auto (nagenoeg) total loss had gereden en hierdoor een code-60 situatie veroorzaakte.

De pitboxen tijdens natte weersomstandigheden op Circuit Zandvoort

De code-60 situatie duurde dusdanig lang dat de 15 minuten van de ‘vrije training’ al voorbij waren en mede door een aantal andere incidenten met een rode vlag zou worden afgevlagd. Een enorm korte sessie tot gevolg waarin het complete veld nog geen echte goede tijd hadden kunnen rijden. De situatie zorgde daarentegen wel voor een enorm verassende uitslag waarin Dick Vreenegoor met een tijd van 3.14.278 de pole-position wist te behalen met Mark van Dongen, Nico Vertelman, Jan de Jong en Robert Westerman op de 2e tot 5e positie.

Grootste kanshebber op het kampioenschap ontbreekt

Opvallend was vooral dat de grootste kanshebber op het kampioenschap, Tobias Kreuger, niet aanwezig was. En dit was te merken onder de rijders die allemaal de punten konden goedmaken op de tot nog toe onverslaanbare Tobias Kreuger van CC-Racing. Kansen waren er dus al in de vrije training/kwalificatie maar viel dit letterlijk en figuurlijk in het water voor een aantal top-5 rijders als Nick Geelen, Bas Nederlof, Peter en Jonathan Kreuger die allemaal in de laatste 7 posities op de grid stonden. Délano Schriek en Robert Westerman wisten de schade nog enigszins te beperken met een 13e en 5e positie en was het even afwachten wat het weerbeeld zou gaan doen tot aan de race. Kees Ooyevaar kon zoals gewoonlijk de situatie op het circuit op humoristische wijze samenvatten waardoor er ondanks de chaotische situatie toch een hoop plezier onder de teams ontstond:

Kees Ooyevaar vat de actie op het circuit samen in één foto

Eerste regenrace van het seizoen waarin inhalen geen optie meer is

De eerste race van de dag begon pas om 11.10 uur, maar de rijders stonden al ruim op tijd klaar voor de race. Voor het eerst dit seizoen een regenrace waarin inhalen voor de rijders voorin de tussenstand van het kampioenschap geen optie, maar een must was om zo goede zaken te doen ten opzichte van de afwezige Tobias Kreuger. Nadat de race van start was gegaan was de Tarzanbocht op Circuit Zandvoort de eerste graadmeter voor hetgeen er in de race zou gaan gebeuren. Gelukkig kwam iedereen hier goed doorheen en was de race van 8 ronden officieel van start.

De start van de BMW E30 Cup gefotografeerd door Thomas Bakker van TNA Fotografie

Gertjan Inpijn moest zijn race beginnen vanuit de pitstraat en had hierdoor al een behoorlijk verlies voordat de race überhaupt was begonnen. Het was dan ook interessant om te zien wat Gertjan Inpijn nog in de race kon gaan doen, maar bleek dit helaas niet hoger dan een 24e positie te kunnen worden. Robert Westerman was de rijder die zonder erg veel aandacht te vragen een superieure race kon rijden, maar was ook Koenraad Schulten opvallend aanwezig. Van een 20e naar een uiteindelijke 3e positie was knap en niet alleen door geluk, maar ook door de koe letterlijk bij de horens te pakken.

Ook nu waren er een aantal rijders die al snel of juist later in de race niet meer verder konden en hierdoor een mooie eindklassering verloren zagen gaan. Jonathan en Peter Kreuger, maar ook Nick Geelen wisten wel een behoorlijk goede race te rijden met een 2e, 6e en 10e positie als eindresultaat waarin voor de komende 2 races nog een heleboel mogelijk was. Ditzelfde resultaat was ook voor Délano Schriek van toepassing. Vanaf een 13e positie wist hij in een aantal bochten terug naar voren te rijden. Naarmate de race vorderde kwam Délano Schriek terecht in een gevecht met de sterk rijdende Jan de Jong en kon na een aantal wisselingen in positie de 4e positie noteren.

Bij het vallen van de finishvlag was Robert Westerman de absolute meester in de regen. Met maar liefst 24.953 seconden voorsprong schreef hij de overwinning van race 1 op zijn naam. Jonathan Kreuger was de ‘best of the rest’ met Koenraad Schulten, Délano Schriek en Jan de Jong aanvullend in de top-5.

De zon deed de regen vergeten in de tweede race van de dag

Zo rond het middaguur was het regenachtige weerbeeld totaal van de kaart verdwenen en was er plaats voor de zon. Robert Westerman mocht na zijn overwinning de race gaan aanvangen.

Nico Vertelman voorafgaand aan de race van de BMW E30 Cup

Na de start waren het vooral Jonathan Kreuger en Délano Schriek die, na het inhalen van Koenraad Schulten, Robert Westerman hevig onder druk wisten te zetten. Met zijn drieën konden ze al snel wegrijden bij de in gevecht zijnde groep rijders. Peter Kreuger was één van die rijder die goed was weggekomen bij de start en direct aansluiting wist te vinden en daarmee Jan de Jong, maar later ook Koenraad Schulten kon verschalken.

Start van de tweede race van de BMW e30 cup, 9 juni 2017 op Circuit Zandvoort

Tot een ronde of 3 na de start kon de top 3 bestaande uit Robert Westerman, Jonathan Kreuger en Délano Schriek op een paar tienden bij elkaar blijven. Onderling kon Délano Schriek de druk op Jonathan Kreuger houden, maar ook Jonathan Kreuger weer op Robert Westerman waardoor de 3 rijders niet echt bij elkaar vandaan konden rijden. Tot ongeveer de 4e ronde waarin Jonathan Kreuger op het rechte stuk voorbij ging aan Robert Westerman en hierin Délano Schriek meenam in zijn inhaalactie en de top 3 totaal was omgegooid.

Jan de Jong en Nick Geelen in actie tijdens de 4e racedag van het seizoen in de BMW E30 Cup

Verderop in het veld was Cor Wals de enige rijder waarvan de race vroegtijdig ten einde kwam. Raimond Brakenhoff, Arno van Daalen, Harm van der Leek en Richard Austie wisten ook 2 of meer plaatsen goed te maken en hierdoor met een mooie 10e, 11e, 17e en 18e positie over de finish te komen. De kopgroep kon het tempo goed bij elkaar houden, maar waren het Jonathan Kreuger en Délano Schriek die als een ketting aan elkaar vast zaten. De ene ronde vrijwel gelijktijdig over de finish heen en de andere ronde met een paar tienden verschil.

Jonathan Kreuger, Délano Schriek en Robert Westerman in actie op Circuit Zandvoort tijdens de 4e race van de BMW E30 Cup

Een mooie strijd in het gehele veld waarin Jonathan Kreuger met een verschil van 0.372 van een seconde als winnaar over de streep kwam. Délano Schriek pakte de 2e positie met Robert Westerman, Peter Kreuger en een sterk rijdende Diego Remmers op de 3e, 4e en 5e positie.

Ervaring en sterk optreden van Jonathan Kreuger brengt hem de dagoverwinning

In de derde race van de dag zou het op zijn minst net zo spannend worden als de races eerder deze racedag. Jonathan Kreuger begon na de start sterk en wist door even een verdedigende lijn te rijden zich optimaal te positioneren voor de Tarzanbocht en zijn welverdiende 1e positie uit de 2e race te behouden.

Diego Remmers is klaar voor de start in de BMW E30 Cup

Peter Kreuger was ook na de start erg sterk en wist de 3e positie direct over te nemen van Robert Westerman. Achter deze 2 rijders verscheen de gele kleur van Nick Geleen weer terug in beeld. Na een nog op regen gebaseerde afstelling in race 2 wilde Nick Geelen in de laatste race van de dag zijn sportieve revanche nemen. Na de eerste ronde kwam daar voor Nick Geelen in de Tarzanbocht een negatieve wending bij door dwars te gaan. Een 18e positie was hierdoor het hoogst haalbare voor Nick Geelen waardoor hij de komende zomerperiode zeker zal gaan gebruiken om nog sterker terug te komen.

Kees Meijles kon met de opvallend groene BMW e30 zijn 12e positie wel voortzetten richting de top 5 van het veld. Competitief gezien een hele interessante wending omdat hij samen met Nico Vertelman en Raimond Brakenhoff de goede klassering kon behouden en met een 5e positie een absoluut goede racedag had gereden.

Kees Meijles en Peter Kreuger zij-aan-zij tijdens de BMW e30 Cup

Voor Diego Remmers, Arno van Daalen en Cor Wals bleek ook de laatste race niet gunstig uit te pakken en na de eerste, derde en zesde ronde ten einde te komen. Wanneer we later in de race teruggaan naar het groepje waarin Peter Kreuger het Robert Westerman een tijd erg moeilijk had gemaakt, wisten de 2 koplopers bestaande uit Jonathan Kreuger en Délano Schriek een gat te slaan van zo’n 12 seconden t.o.v. Robert Westerman die uiteindelijk als 3e over de finish kwam. De 2 koplopers waren ook tijdens deze race aan elkaar gewaagd en maakten er een waar e30 'feest' van waar iedere racefan van kan genieten. Tienden van een seconde waren het verschil tussen de rijders die alweer met een verschil van 0.467 over de finish kwamen. Zo dicht bij elkaar hebben we het dit seizoen nog nooit meegemaakt waardoor het een absolute voorproef voor een veelbelovend vervolg van het seizoen na de zomerstop is geweest.

Dick Vreenegoor en Frank Langbein waren ook gestegen naar de 10e en 11e positie in de eindklassering. Een knappe prestatie van de rijders die aan het begin van de racedag ook even voorin het veld te vinden waren. Jonathan Kreuger wist na het vallen van de finishvlag ook de laatste race te winnen met Délano Schriek op de 2e, Robert Westerman op de 3e, Peter Kreuger op de 4e en Kees Meijles op de 5e positie.

Het dagresultaat een voorproef op de nieuwe favoriet voor het kampioenschap?

De dagoverwinning ging dan ook overtuigend naar Jonathan Kreuger met Robert Westerman op de 2e en Délano Schriek op de 3e positie.

Ook Huub Vermeulen weet de sfeer altijd tot grote hoogte te tillen bij de podiums van de BMW E30 Cup

Met de overwinning van Jonathan Kreuger is hij absoluut een kandidaat voor het kampioenschap in de BMW e30 cup geworden, maar mogen rijders als Nick Geelen, Peter Kreuger, Robert Westerman, Délano Schriek en de tot nog toe oppermachtige Tobias Kreuger zeker niet uitgesloten worden. We zijn dan ook benieuwd wat het vervolg van het seizoen gaat brengen maar spannend gaat het zeker worden. Alle rijders gefeliciteerd met de behaalde podiumplaatsen en tot 4 augustus op Circuit Zandvoort!

De foto's met het logo van TNA Fotografie zijn gemaakt door Thomas Bakker.

Nieuws